Paolo Manzone Portrét Pár slov o Barolu Foto Výběr vín

Paolo a Luisella pocházejí z rodin s dlouhou tradicí pěstování vína. Rozloha pozemků se postupně rozrostla na 14 ha a vyrábí typická piemontská vína od Dolcetta, přes Barberu d´Alba, Nebbiolo d´Alba až po Barolo.

Jejich nejlepší vinice, Cru Meriame di Serralunga, patřila po generace rodině Luiselly. Paolo pracoval jako enolog a konzultant až do r. 1999, kdy se s Luisellou rozhodli zrekonstruovat původní výrobu vína, spojit pozemky a vytvořit si vlastní značku vín.

Pečlivý postup při vinifikaci, dlouhé zrání, respektování tradic spojených s regionem a zachování charakteristik pěstovaných odrůd , to vše zaručuje vysokou kvalitu vyráběných vín.

Pár slov o Barolu

  • Až do poloviny 19. století bylo Barolo sladké víno. Odrůda Nebbiolo se sklízela v říjnu a listopadu, hrozny měly vyšší obsah cukru
  • Traduje se, že Camilo Benso, Conte di Cavour, pozval francouzského enologa Oudarta, který vyrobil první Barolo jako suché víno. Toto víno bylo dodáno na královský dvůr v Torině – odtud rčení „víno králů – král vín“. Tato historka byla později vyvrácena, neboť bylo doloženo, že enologem, který byl Camilem Bensem pověřen výrobou suchého vína byl Paolo Francesco Staglieno, enolog z Ginzana. Ten pracoval pro Conte di Cavour a v letech 1836 -1841 vyrobil první suchá Barola. Oudart byl údajně pouze obchodník s vínem.
  • 1980 klasifikace DOCG , kromě toho existuje neoficielní klasifikace podle pozemků tzv. Cru
  • Koncem 20. století nová vlna výroby Barola – používání francouzských bariků, větší důraz na ovocnost a zkrácení zrání v lahvi na méně než původně daných 10-12 let.

Výběr vín